Fender Vintera II

Van Bass VI tot Competition Mustangs

Merknieuws 19-09-2023 15:09

Fender lanceert de Fender Vintera II serie. Zeg maar de Mexicaanse reissues van de klassieke modellen. Naast de te verwachten modellen als Telecasters, Stratocasters, Jazzmasters, Jaguars en Precision en Jazz Bassen, vinden we dit keer wat bijzondere modellen. Wat dacht je van een VI? Of de Tele Thinline én Custom? Een Tele Bass, een Nocaster én zowel een Competition Mustang Bass als gitaar? Smullen!

Wil je meteen alle nieuwe bassen en gitaren zien? Scroll naar beneden!

De Vintera II serie is de opvolger van de Vintera-serie uit 2019, waarbij Fender meldt dat het vintage instrumenten zijn voor een modern tijdperk. Vintage en era maakt Vintera. In de serie brengt Fender zestien modellen die geïnspireerd zijn op exemplaren uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Er wordt geen specifiek jaartal genoemd, maar volgens het merk wordt het beste uit het tijdperk gebruikt.In een persconferentie die wij bijwoonden, meldde Fender onder meer dat alle elementen opnieuw zijn ontwikkeld, voor een nog authentieker geluid, en oude instrumenten zijn opnieuw bekeken om inspiratie op te doen voor custom kleuren, halzen en gewicht.De reclamecampagnes zijn prachtig en nemen je mee terug in de tijd van oude brochures en de muziekwereld. Er komen verder binnenkort een aantal bijzondere samenwerkingen online, waarbij Fender oudere en jongere artiesten bij elkaar zette, natuurlijk allemaal spelend op een Vintera II.

Lindsey Jordan van het Indierock soloproject Snail Mail en Thurston Moore van Sonic Youth hebben een cover opgenomen van Satellite of Love van Lou Reed. Josh Klinghoffer (vooral bekend van zijn tijd bij de Red Hot Chili Peppers, zie foto hieronder), Nick Reinhart en bassist Steve McDonald doen I Want You van The Beatles. Dan hebben we nog Grammy-winnaar en folkartiest Madison Cunningham (foto hierboven), die met Wendy Melvoin - Wendy & Lisa and The Revolution's (de begeleidingsband van Prince) -  een versie maakte van I Only Have Eyes for You van The Flamingos.

Genoeg gepraat. Je wilt foto's zien!

The Nifty Fifties
Eerst nemen we zowel de gitaren als de bassen op tijdperk met je door, te beginnen met de jaren vijftig. In de Vintera-reeks vindt je een Jazzmaster met correcte goud-geanodiseerde aluminium slagplaat, een Stratocaster, een Precision Bass (ook met gouden plaat) en een Nocaster. Je kon het lezen in ons interview met Fred Gretsch III: De Telecaster heette ooit Broadcaster. Gretsch had echter bassen en drumstellen met de naam Broadkaster en vroeg Fender vriendelijk - hopen we - de naam niet te gebruiken. Fender stemde in, noemde de gitaar Telecaster, maar voor een korte periode verschenen er Tele's met alleen Fender op de kop. Deze werden bekend als Nocasters. Ook deze heruitgave heeft slechts het woord Fender voorop de kop. Alle modellen zijn in meerdere kleuren leverbaar en voor alle specs en kleuren verwijzen we je graag door naar de Fender-website.

The Swinging Sixties

Aah, de sixties! De elektrische gitaar en bas waren niet meer weg te denken, verkoopaantallen waren groter dan ooit en uit dit tijdperk komt Fender zelfs met zes modellen. Naast een Jazz Bass, Precision Bass, Strat en Tele, vallen twee modellen op. Allereerst is er de in '69 geïntroduceerde Telecaster Thinline, die door ex-Rickenbackerman Roger Rossmeisl werd ontworpen. Dit keer komt Fender met het eerste exemplaar met twee singlecoils, in plaats van de '72-versie met Wide Range Humbuckers. De tweede opvaller is de VI. Dit instrument wordt door velen Bass VI genoemd, ook Fender duidt hem zo aan, maar op de kop staat correct Fender VI. In de persconferentie werd verteld dat de vraag naar de VI behoorlijk is toegenomen door de Get Back-docu, waar we The Beatles en Billy Preston op een 'Six' zien spelen. Ook alle instrumenten uit deze periode zijn in meerdere kleuren beschikbaar.The Scorching Seventies
 
Ook hier vinden we zes modellen en wederom weer een paar bijzondere. Natuurlijk is er uit deze periode weer een Strat en na de '50s Jazzmaster is er ook een '70 Jaguar. Maar dan... Allereerst is er een Telecaster Deluxe met twee Wide Range Humbuckers én een vibratosysteem. En de Competition Mustangs zijn terug, in zowel bas- als gitaarvorm met - voor het eerst sinds jaren - contoured body's. Hier moeten we de kleuren even apart noemen: Competition Orange en Competition Burgundy. Met de oranje bas voel je je helemaal Bill Wyman. Burgundy is donkerrood toch? Nope, bij Fender is dat al sinds jaar en dag de aanduiding voor blauw, maar als je goed kijkt, zie je een soort burst. Ook dat is helemaal vintage-correct!
Als laatste noemen we de Telecaster Bass met Wide Range Humbucker, die voor het eerst een heruitgave krijgt onder de Fender-naam, met een boomstam als hals! Zoals het hoort. Ook hier verwijzen we je voor de exacte kleuren en specs naar de Fender-website.
zoeken
zoeken