Mesa/Boogie lanceert de Mark VII

De nieuwe amp biedt Mesa’s 'greatest hits' in een 90-watt top-, combo- en rackmountuitvoering

Merknieuws 10-03-2023 15:12

Mesa/Boogie heeft met de met de Mark VII de nieuwste high-end gitaarversterker van zijn vlaggenschip Mark Series gelanceerd. De nieuwe amp biedt Multi-Watt vermogen, drie kanalen met drie modes elk, 5-bands grafische EQ, onboard CabClone IR technologie en nog veel meer.

Voor veel gitaristen is de Mark Series het summum van elektrische gitaartoon, die ene versterker die het allemaal kan. De vorige amp van de serie, de Mark V, is alweer van tien jaar geleden, en daarom heeft Mesa de VI overgeslagen (er is wel een prototype) en meteen maar de Mark VII uitgebracht.

De Mark VII is van de grond af ontworpen en er zijn allerlei leuke extra’s zoals de CabClone IR-technologie aan boord, maar de driekanaals set-up het bedieningspaneel zijn vertrouwd, net als zoveel mogelijkheden in één versterker. Elk kanaal heeft drie modes die het karakter van de voorversterker veranderen - vandaar de "negen versterkers in één" zoals Mesa beweert. Hierdoor zijn er weinig muzikale situaties waarin de Mark VII de klus niet kan klaren.

Het vermogen kan met Mesa's Multi-Watt technologie teruggebracht worden van 90 naar 45 en 25 watt. Deze uitgangen kunnen aan kanalen worden toegewezen, zodat je bijvoorbeeld de headroom op kanaal 1 op 90 watt kunt houden, terwijl kanaal 2 op 45 watt klasse A penthode-vermogen en kanaal 3 op 25 watt klasse A triode-vermogen draait. Net als zijn voorgangers is de Mark VII ontworpen om geluiden te mixen en te matchen.

 

Met 90 watt werkt de Mark VII op Mesa's Simul-Class vermogen, dat het beste van twee werelden biedt van klasse A/B en klasse A voor "een ultieme vintage buizentoon met moderne power en headroom".

De modes verschillen per kanaal, met Clean, Fat en Crunch voor kanaal 1 en Fat, Crunch en Mark VII voor 2. Kanaal 3 duikt in het Mesa-verleden met schakelbare Mark IIB, Mark IIC+ en Mark IV modes.

De voetschakelaar doet een hoop werk bij deze versterkers maar alles is ook toegankelijk via het frontpaneel, met 3-weg minituimelschakelaars voor elk van de kanaalmodes, uitgangsvermogen en voor het in- en uitschakelen van de globale 5-bands grafische EQ of om deze toe te wijzen aan de voetschakelaar. Elk kanaal heeft knoppen voor gain, master, presence, bass, middle en treble.

Rechts van de individuele kanaalregelaars zit de befaamde 5-bands grafische EQ en een trio reverbregelaars (één voor elk kanaal). Er is ook een 3-weg minituimelschakelaar om de reverb aan of uit te zetten of toe te wijzen aan de voetschakelaar, en een andere om de buizengebufferde effectloop te activeren of, opnieuw, toe te wijzen aan de voetschakelaar.

Aan de achterzijde is er nog meer. Er is een 8-standen CabClone IR Select Control waarmee je kunt kiezen uit acht Rectifier- en Boogie-kabinetten per kanaal. Er is een usb-aansluiting voor het beheer van je IR's, een Internal Amp Load-regelaar, een hoofdtelefoonuitgang, xlr-uitgang met groundliftschakelaar, jack line-out, vier luidsprekeruitgangen (twee 8 en twee 4 ohm), en een send- en returnjack voor de effectloop. Je hebt hier ook de aansluitingen voor de 6-knops voetschakelaar en midi thru/out en midi in, en tot slot een biasschakelaar om te wisselen tussen 6L6 en EL34 eindbuizen.

Over buizen gesproken: de Mark VII heeft vijf 12AX7 buizen in de voorversterker, een silicium gelijkrichter en een kwartet 6L6 eindbuizen die vervangen kunnen worden door EL34’s.

De Mark VII wordt geleverd in een behuizing van marine-grade Baltisch berkenhout, standaard met Black Bronco vinyl bekleding en een speakerdoek van zwarte jute. Er is een groot aantal finish-opties beschikbaar op aanvraag. De comboversie is uitgerust met een Celestion Custom 90 12-inch luidspreker.

Meer info vind je op de site van Mesa/Boogie.

zoeken
zoeken