Twee nieuwe Epiphones

El Capitan en Newport shortscales

Merknieuws 31-01-2023 13:54

Voordat Epiphone het beter betaalbare zusje van Gibson werd, waren er vele eigen modellen. De laatste jaren kijkt Epiphone steeds vaker terug, met onder meer de Embassy en nu de Newport. De akoestische El Capitan is helemaal vernieuwd en is gebaseerd op de J-200.

Waar beginnen we? Bij shortscales of bij Epiphone? Bij shortscale!

Shortscales zijn nog steeds uitermate populair. Eind januari waren we bij ESNS, oftewel Eurosonic Noorderslag, en ongeveer 90% van de bassisten zagen we op oude en nieuwe shortscales. Van een oude Musicmaster, Epiphone en Harmony, tot diverse moderne Mustangs en vele oude Höfners. Natuurlijk veelal met flatwounds en met plectrum bespeeld. De Newport is een mooie en welkome nieuwe binnenkomer.

In de jaren zestig - Epiphone was al eigendom van Gibson - kwam Epiphone met twee eigen basmodellen, die wat conventioneler waren vormgegeven dan de Gibson-broers. We gaan hier nu niet op alle verschillen in, maar de Embassy was een soort Thunderbird, met twee T-bird-elementen, een lange mensuur en vier stemknoppen op rij, terwijl de Newport meer een EB-3 was: deze was shortscale, met een mudbucker en een kleine humbucker en twee stemmechanieken aan elke zijde van de kop.

Een aantal jaar geleden kwam Epiphone al met een vernieuwde versie uit van de Embassy. Je leest onze tests hier en hier. De bas is geen exacte kopie van de originele Embassy, maar het is een te gek klinkende bas, die voor een zeer scherpe prijs in diverse fijne kleuren te verkrijgen is.Newport Bass
Als de Embassy Bass opnieuw uitgegeven wordt is het wachten op de Newport Bass en nu is ie er! Tot niet lang geleden had Epiphone twee SG-vormige EB's in de lijn en beide bassen klopten niet: De versie met gelijmde hals was longscale (ja, er waren wel lange L-versies van de EB-0 en 3, maar die zijn zeer zeldzaam), terwijl de correcte korte versie een geschroefde hals had. Jammer, maar nu komt alles goed, ook qua houtsoorten. Naast laurier voor de toets, is er mahonie gebruikt voor hals en body. De symmetrische Newport heeft een mudbucker bij de hals, een TB-humbucker bij de brug, hij is shortscale en de hals is gelijmd. Lekker en net even anders dan anders. De bas is in een paar mooie kleuren leverbaar, zoals het klassieke Cherry, het opvallende Sunset Yellow, het op vergeeld blauw lijkende Pacific Blue en het knallende California Orange. Mooi is de klassieke, tweedelige brug en de typische Epi-kop. De passieve bas heeft - net als de Embassy - knoppen voor volume, toon en elementbalans. De prijs? Net effe onder de vierhonderd euro!
Meer info vind je op de Newportpagina Epiphone website.El Capitan J-200 Studio
Voor iets boven de zevenhonderd euro krijg je de El Capitan J-200 Studio Bass, die lijkt op de beroemde J-200 gitaar van Gibson, Ook deze akoestische bas is shortscale en het is verkrijgbaar in naturel of sunburst. Beide plaatjes! Opvallend zijn de inleg en de snor-brug, die we kennen van de klassieke Gibson. In deze bas is wederom veel mahonie verwerkt, met alweer een toets van Laurier. Dan is er de elektromnica. Het element is een Fishman Sonicore met als elektronica een Fishman Sonitone voorversterker met volume- en toonknop. In de jaren negentig had Epiphone al een El Capitan, maar dat was een wat meer algemene akoestische bas, zonder deze looks.
Meer info en foto's vind je op deze pagina op de Epiphone website.zoeken
zoeken