Roland introduceert de SPD-SX Pro

Complete facelift voor Rolands sample-klassieker.

Merknieuws 24-09-2022 17:09

De Roland SPD-S mag je gerust de standaard voor alle samplepads noemen. Al bijna 20 jaar kun je met de karakteristieke 9 pads samples aan je kit toevoegen. De laatste écht grote update is inmiddels alweer 11 jaar geleden. Het mag dan ook als vanzelf spreken dat de nieuwe SPD-SX Pro heel wat meer in huis heeft dan zijn -inmiddels- kleine broer.

Toegegeven: de meest in het oog springende features van de SPD-SX Pro zetten je even op het verkeerde been; want die gekleurde en programmeerbare leds tussen de pads, en het nieuwe 4.3" grote full colour scherm zijn leuk, maar gezien het fors hogere prijskaartje (de SPD-SX Pro kost € 1199,-) dat aan de nieuwe samplepad hangt mag je toch wat meer verwachten. En we kunnen kort zijn: Roland maakt wat dat betreft alle verwachtingen waar. 

Ondanks dat je nog steeds een pad hebt waarmee je op negen slagvlakken samples kunt triggeren heeft Roland zo'n beetje elk puntje van kritiek dat er door de jaren heen op de SPD-SX is gekomen aangepakt, en daarnaast zijn er nog de nodige slimmigheden toegevoegd die het dagelijks gebruik heel veel makkelijker maken.  


Naast de genoemde triggerpads en het display vind je op de voorkant de functietoetsen en een grote data entry knop met lichtkrans. Die zorgen ervoor dat je ook op een donker podium alles makkelijk kunt vinden.

Aan de achterkant zijn er heel wat in- en outputs toegevoegd. Je kunt acht mono of 4 stereo externe triggers of pads aansluiten en er is een speciale input voor je hihatcontroller die ook werkt met alle Roland V-hihats . Behalve een stereo output krijg je vier individuele outputs, allemaal gebalanceerd uitgevoerd.

De pads van de SPD-SX Pro hebben een hogere gevoeligheid, zorgen voor betere triggering en hebben toch minder last van overspraak. Daarnaast hebben de drie randtriggers een andere positie gekregen waardoor ze beter reageren. 

Binnenin zit 32Gb geheugen met daarin 200 kits opgebouwd uit 1550 samples. Editing van kits en importeren en bewerken van samples (16 bit, 48kHz) kan via een speciale app voor Windows en macOS. Voor bewerking van de sounds heb je 4 effectslot met keuze uit 53 effecten en een sidechain optie. Uiteraard is er een metronoom maar ook een sequencer met 16 stappen. Hiermee kun je je performances opnemen en die opname weer toewijzen aan een pad.

Een hele fijne toevoeging is dat de SPD nu samples die spelen afmaakt terwijl je van kit wisselt. Loopt je outtro nog, en zit daar een effect overheen? Dan blijft dat gewoon lopen terwijl je de nieuwe kit kunt laden. Ook de mogelijkheden met pad-linking en mute-groups zijn gigantisch uitgebreidt.

Om je samples in de SPD-SX Pro te zetten is er een nieuwe dedicated app waarmee je alle settings van de Pro op je computer kunt bedienen en in een handomdraai samples aan de pads kunt toewijzen. 
Wil je meer weten over de SPD-SX Pro? Bekijk dan de onderstaande video's, of check de website van Roland

De SPD-SX Pro live in aktie zien? Kom dan naar Herfstfest aankomend weekeind. Want Michael Schack heeft hem tijdens zijn optreden daar al in gebruik. Kijk hier voor meer info

 

 

zoeken
zoeken