Zoom R12 MultiTrak

Portastudio met synth en drums

Merknieuws 23-09-2022 07:28

Ondanks laptops met daw's blijft Zoom geloven in de 'dedicated' hardwarerecorder. En met reden want betrouwbarheid, compactheid en gemak gaan daarbij hand in hand, enne... de R12 is ook een audio interface en daw controller

In Interface bekeken we al de Zoom R20, de R12 MultiTrak is een soort variatie op die 21e eeuwse portastudio. De R20 lijkt meer op bandsituaties toegesneden, de R12 meer op solo muzikanten of duo's.

De 24 bit/44,1 kHz R12 heeft 8 sporen waarvan je er 2 tegelijk kunt opnemen op SD/SDXC cards van maximaal 1TB. Er zijn twee mic preamps met fantoomvoeding, waarvan een ook bruikbaar is als Hi-Z/gitaarinput. De stereo output loopt via jacks en er is een koptelefoonaansluiting. De usb aansluiting zorgt voor de voeding - kan ook op batterijen -en hiermee wordt de R20 meteen een 2 in/ 4 out audio interface voor je computer. De hardware werkt trouwens meteen als daw controller.

Voor bediening zijn er 10 korte faders, een 2,4 inch kleuren touch display en een transportsectie. Dat de R12 gericht is op solo of duo opnames blijkt uit de aanwezigheid van een ritmemachine met 150 ritmes en zelfs een achtstemmige FM synth met 18 sounds die je via usb-midi kunt bespelen, net als trouwens een drumkit.

Van alle opgenomen audio en via SD-card of usb stick geimporteerde audiodata kun je in een soort sequencer een playlist maken. Ingebouwd zijn ook effecten, een metronoom en een stemapparaat.

Daarmee is de R12 MultiTrak geschikt als schetsblok voor mobiel opnemen, podcasting of als backingtrack machine voor op het podium. De prijs bedraagt zo'n 390 euro.

Meer informatie

 

 

zoeken
zoeken