Les Pauls Number One brengt 800.000 euro op

De eerste Gibson Les Paul die door de man zelf werd goedgekeurd en bespeeld

Merknieuws 15-10-2021 15:10

Vooraf werd de prijs op 150.000 dollar geschat, maar uiteindelijk bracht 'Number One', Les Pauls eerste goedgekeurde exemplaar van de singlecut die zijn naam draagt, 930.000 dollar (ruim 800.000 euro) op tijdens een veiling afgelopen woensdag bij Christie's in New York.

foto's: Christie's

De Goldtop was de eerste versie van de gitaar die de goedkeuring van Paul kreeg en werd zijn belangrijkste instrumenten in de vroege jaren vijftig. De solidbody was naar zijn ontwerp en specificaties gebouwd, maar evenzogoed voerde hij nog tal van modificaties door op Number One. Dit illustreert de rusteloze geest van deze muzikant/technicus die altijd ruimte voor verbetering zag.

Sommige van de modificaties waren cosmetisch, zoals de vergrote slagplaat, maar ook dat kwam voort uit noodzaak: de routingruimte van de pickups was vergroot om de elementen te kunnen verplaatsen en daarom was een grotere slagplaat nodig om die te bedekken.

Er werden ook fantoomspoelen geplaatst in deze ruimte waardoor brom kon worden onderdrukt zonder gebruik te maken van een dubbelspoelsontwerp zoals de PAF humbucker, die Seth Lover pas een aantal jaar later zou ontwerpen.

 

Andere modificaties waren o.a. een Kauffman Vibrola tremolo, waarvoor een metalen plaat nodig was om hem te kunnen bevestigen, en grotere frets.

Pauls hoge eisen aan de impedantie komen ook tot uiting in de twee uitgangsjacks, waarvan de ene boven op de body is gemonteerd (voor signalen met hoge impedantie) en de andere meer conventioneel aan de zijkant.

Les Paul schonk de gitaar uiteindelijk aan zijn gitaartech Tom Doyle, die hem nu samen met Pauls zoon Gene aan het veilinghuis Christie's presenteerde.

In het decembernummer van Gitarist kun je een interview met Tom Doyle verwachten waarin deze uitgebreid ingaat op de talrijke modificaties die hij in opdracht van Les Paul op de gitaar heeft uitgevoerd. Kijk als voorproefje vast naar onderstaande video waarin Doyle samen met Gene Paul de gitaar bekijkt. 

 

 

zoeken
zoeken