Berna 3

Fifties elektronische studio in je computer

Merknieuws 05-10-2021 10:12

Voor de komst van 'echte' synthesizers experimenteerden componisten al met elektronica, vaak testapparatuur en zelfgebouwde schakelingen. Berna 3 is een softwareversie van zo'n primitieve elektronische studio

Het begint een bescheiden trend te worden, het werken met testoscillatoren, filters en andere apparatuur uit de jaren 50 en 60. Producers als Hainbach en Dennis Verschoor (Waveform Research centre) werken met analoge tape en obscure apparatuur vaak met buizen, die ook gebruikt werden door componisten als Stockhausen (WDR Studio fuer elektronische Musik) en Berio (Studio di Fonologia Musicale).

Deze twee studio's zijn door Giorgio Sancristoforo omgezet in software waarvan de eerste versie uit 2019 stamt en nu versie 3 uitgekomen is. In Berna 3 kun je muziek maken met softwareversies van de apparatuur op de manier waarop in deze vroege elektronische studio's werd gewerkt.

Je krijgt 12 function generators, 6 filters, 8 modulators, een oscilloscoop, 4- en 2 sporenrecorders en diverse effecten. Berna werkt als standalone programma niet als plug-in. De macOS versie (ook compatibel met de M1 cpu) kost 25 Euro. Een Windowsversie wordt over een dag of 10 verwacht. Er is ook een demoversie met tijdslimiet.

Meer informatie

 

 

 

zoeken
zoeken