Musicmaker 471, december 2019

In deze editie de soundcheck van droneband Sunn O))), een openhartige Barry Hay over zijn leven en muziek, Martijn van Agt over zijn akoestische Guild, de studio van Kraak & Smaak, en de inspiratie van legendarisch gitarist Adje Vandenberg.

Tom Holkenborg behoort als filmcomponist tot de wereldtop. Hoe werkt hij en hoe houdt hij de moordende werkdruk in Hollywood vol?

Tests in deze editie: de Peavey Max 208-basversterker, de Zoom L-20R-mixer/recorder, Novation Minkeys Mk3-midikeyboard, Lâg Hyvibe-gitaar, Arturia V Collection 7-software en véél meer!

Verder leggen we uit wat de nieuwe kleine ondernemersregeling betekent voor artiesten en we volgen we Alison’s Fall tijdens de Popronde, waar we partner van zijn!

«« Musicmaker 472, januari-februari 2020

Inhoud Musicmaker 471, december 2019


DE SOUNDCHECK VAN SUNN O))) [ Features pagina 20 ]

Een band zonder drummer, maar met een ongelooflijke stapel buizenversterkers op het podium, kan maar één ding betekenen: hier worden helse drone-sounds gemaakt. Het Amerikaanse Sunn O))) is al sinds 1998 bezig en heeft zich met overdonderende, alles verzengende gitaarmuren een cultstatus opgebouwd. Naar een optreden van Sunn O))) gaan, is niet even ‘een bandje kijken’. Het is alsof je wordt onderdompeld in kokende olie maar toch gelouterd weer boven komt. Musicmaker spreekt met beide voormannen en (niet onbelangrijk!) de geluidsman, om te weten te komen hoe Sunn O))) deze sonische ervaring voorbereidt.


TOM HOLKENBORG: AMERIKAANSE DROOM IN HOLLYWOOD [ Features pagina 42 ]

Ooit, héél lang geleden, zat Tom Holkenborg in dwarse indiebandjes als Weekend At Waikiki. Daarna kreeg hij (aanvankelijk samen met Rude Boy) wereldwijd succes als Junkie XL. Tom werkt alweer jaren vanuit Los Angeles en maakt soundtracks voor de grootste Hollywood-films. Niemand werkt zo hard als Tom Holkenborg (hij staat elke dag om 03:00 op!), maar voor Musicmaker maakt hij graag tijd voor een persoonlijk gesprek over zijn studiowerk en over hoe hij zijn moordende werkritme volhoudt.


DE NIEUWE KLEINE ONDERNEMERSREGELING [ Features pagina 56 ]

Om de belastingwetgeving wat meer te laten aansluiten op de ons omringende landen, wordt de huidige Kleine OndernemersRegeling, waar veel muzikanten gebruik van maken, aangepast en heet voortaan Omzetgerelateerde Vrijstelling Omzetbelasting, oftewel OVOB. Voortaan kun je kiezen of je hiervan gebruik wilt maken. Wat verandert er en wanneer is het handig om de OVOB toe te passen? Onze belastingexpert André Hubregtse legt het uit!


DE INSPIRATIE VAN ADRIAN ‘ADJE’ VANDENBERG [ Features pagina 58 ]

Aan de sympathieke en nuchtere, maar waanzinnig talentvolle gitarist Adje Vandenberg de eer om de geïnterviewde te zijn in deze laatste aflevering van onze serie De Inspiratie Van... Adje heeft alles meegemaakt in de rock & roll, maar laat zich nog altijd inspireren door kleine dingen. En techniek? ‘Ik vergelijk het met heel snel praten. Het is knap als je dat kunt, maar waar het om gaat is: wat zégt hij nou eigenlijk.’


BACKSTAGE BIJ POPRONDE: ALISON’S FALL [ Features pagina 64 ]

De Popronde is in volle gang tot het eindfeest op 30 november in Amsterdam. Musicmaker is partner van dit reizende festival en wij zijn er natuurlijk zoveel mogelijk bij. Tijdens de Popronde in Utrecht volgden we de band Alison’s Fall. Hoe beleven zij een Popronde-show? Met andere woorden: hoeveel wordt er gedronken en wat gaat er allemaal kapot op zo’n avond? In ons fotoverslag ontdek je de antwoorden!


ARTURIA V COLLECTION 7 [ Getest! pagina 34 ]

Weer topinstrumenten toegevoegd!


CORT EARTH 80 NS [ Getest! pagina 38 ]

Betaalbaar akoestisch en verrassend goed


ZOOM L20-R [ Getest! pagina 48 ]

Mixer, interface en recorder inéén!


NOVATION LAUNCHKEY MINI MK3 [ Getest! pagina 52 ]

Superhandig midi-keyboardje


LÂG TRAMONTANE HYVIBE [ Getest! pagina 62 ]

Akoestische gitaar met effecten


PEAVEY MAX 208 [ Getest! pagina 72 ]

Basversterker met boetieksound


VOORWOORD [ En verder pagina 06 ]


KOM D’R MAAR IN [ En verder pagina 08 ]

Nieuws, lolligheden en redactiefratsen


COLUMN: WETBOEK VAN POPRECHT [ En verder pagina 11 ]


MUZIKANT IN HET NIEUWS [ En verder pagina 12 ]

Hans Lafaille eert Herman Brood


COLUMN: WIM [ En verder pagina 14 ]

De derde grote muziekstroming


DOE HET ZELVER [ En verder pagina 16 ]

Murder Ballads


NIEUW [ En verder pagina 28 ]

De coolste nieuwe gear!


BELLEN MET BARRY HAY [ En verder pagina 36 ]

Hollands R&R-icoon geeft zich bloot


COLUMN: GUIDO [ En verder pagina 50 ]


NIEUW [ En verder pagina 51 ]

De coolste nieuwe studiogear!


HET KUTLEVEN VAN G.S. GUTMAN [ En verder pagina 61 ]

Het N-woord


BLOED, ZWEET EN TRANEN [ En verder pagina 68 ]

17 albums onder de loep


MUSICMAKER EVENTS [ En verder pagina 74 ]

Programma No Man’s Land bekend!


MUSICMAKER EVENTS [ En verder pagina 76 ]

Aquarium Sessions


MUZIKANT & KLAAR [ En verder pagina 78 ]

Geike’s backstage-avonturen


zoeken
zoeken