aanmelden
Musicmaker #462 januari-februari 2019
Within Temptation is zonder twijfel de grootste band van Nederland. Wij nemen je mee op een exclusieve tour backstage, vlak voor het optreden in AFAS Live.

Boudewijn de Groot zit al ruim een halve eeuw ‘in het vak’ en hij vertelt hoe hij geïnspireerd blijft.

Verder kijken we mee bij de albumopnames van Lakshmi, deelt Anneke van Giersbergen haar meest genânte podiummoment, bezoeken we de studiostek van Marg van Eenbergen, vertelt Mathijs Leeuwis over zijn fascinerende pedalsteel en The Grand East over hun nieuwe album.

We testen de Dexibell Vivo S9-stagepiano, de Mooer Preamp Live-multi effect, de Ultrasone Performance 880 en Pro 480i-hoofdtelefoons, Ultimusician Drumblocks, de LD Systems Maui 5 Go-mini PA en véél meer!

BACKSTAGE BIJ WITHIN TEMPTATION
[ Features pagina 020 ]
WIthin Temptation staat nog steeds op eenzame hoogte als we het over internationaal succesvolle Nederlandse bands hebben. Het nieuwe album xxx verschijnt 1 februari. Maar zo lang konden we niet wachten! Voorafgaan aan het optreden in AFAS Live spraken we met de bandleden, de gitaartechnicus en de geluidstechnicus over hoe een band met zoveel ervaring de altijd perfecte live-show voorbereidt.
HOE WORD JE ONTDEKT OP NOORDERSLAG?
[ Features pagina 034 ]
Voor de meesten van ons is optreden op Eurosonic of Noorderslag niet aan de orde of een droom die niet makkelijk waar te maken is. Maar stel dat het je lukt: hoe zorg je er dan voor dat je er ook echt iets aan hebt? Met andere woorden: waar letten al die profs uit de muziekbusiness op als ze hier nieuw talent spotten? Wij interviewen drie cracks uit de muziekindustrie over wat zij belangrijk vinden aan een goede band. En dat is natuurlijk interessant voor elke muzikant!
DE PEDALSTEEL VAN MATHIJS LEEUWIS
[ Features pagina 058 ]
De pedalsteel, oftewel ‘the sad machine’, is zo verweven met countrymuziek, dat je dit instrument alleen in Nashville aan het conservatorium kunt studeren. Mathijs Leewis begon als liedjesschrijver, maar sinds hij de pedalsteel ontdekt heeft, is hij verslaafd aan de oneindige klankmogelijkheden van dit - bepaald niet eenvoudig te bespelen - instrument. Met zijn band Galibier ontgint Mathijs nieuwe muzikale gronden voor de pedalsteel. Wij reisden naar Tilburg om Mathijs uit te horen over dit fascinerende instrument!
NAAR DE KERK MET LAKSHMI
[ Features pagina 062 ]
Zangeres en songschrijver Lakshmi is met haar tweede album Siren ineens opgepikt. En terecht! De door haar zelf als ‘dark electronic pop’ omschreven muziek klinkt bijzonder lekker. De sound is mede bepaald door de opnamesessie in de UrsulinenKapel in Tilburg. In deze sfeervolle en karakteristiek klinkende locatie legde Lakshmi samen met producer LudoWic veel basistracks vast. Maar behalve voor sfeer, zorgt opnemen in een kerk ook voor de nodige technische uitdagingen.
DE INSPIRATIE VAN BOUDEWIJN DE GROOT
[ Features pagina 076 ]
Als zelfbewuste jongen van twintig stapte Boudewijn de Groot in 1964 met zijn gitaar onder de arm naar een platenmaatschappij. Nu zijn we een dikke vijftig jaar verder, maar Boudewijn is nog net zo daadkrachtig als toen. Zijn nieuwste album Even Weg recenseerden we in de vorige Musicmaker. Boudewijn de Groot vertelt hoe hij al die jaren zijn jeugdige losheid behouden heeft en hoe zijn haast onuitputtelijke creativiteit is blijven stromen.
MOOER PREAMP LIVE
[ Getest! pagina 032 ]
Gebruiksvriendelijke alleskunner
DEXIBELL VIVO S9
[ Getest! pagina 042 ]
Italiaanse stagepiano (en veel meer!)
ULTRASONE HOOFDTELEOONS
[ Getest! pagina 060 ]
Topsound uit de Performance 880 & Pro 440i
ULTIMUSICIAN DRUMBLOCKS
[ Getest! pagina 070 ]
Superpraktisch drumkleed
LD SYSTEMS MAUI 5 GO
[ Getest! pagina 076 ]
Mini-PA met maxi-sound
KOM D’R MAAR IN
[ En verder pagina 008 ]
COLUMN: MARZIO
[ En verder pagina 011 ]
COLUMN: WIM
[ En verder pagina 015 ]
DOE HET ZELVER
[ En verder pagina 016 ]
The Grand East houdt ‘t in eigen beheer
NIEUW
[ En verder pagina 026 ]
De coolste nieuwe gear
HET VREEMDELINGENLEGIOEN
[ En verder pagina 034 ]
Isa Azier in West-Afrika
OPNAMETACTIEK 5
[ En verder pagina 046 ]
Op zoek naar het detail #1
COLUMN: GUIDO
[ En verder pagina 054 ]
Klank is koning
NIEUW
[ En verder pagina 055 ]
Nog veel meer studiogear
DE STUDIOSTEK
[ En verder pagina 058 ]
Het souterrain van Marg van Eenbergen
HET KUTLEVEN VAN G.S. GUTMAN
[ En verder pagina 065 ]
Terug uit de krochten van Duitsland
BLOED, ZWEET EN TRANEN
[ En verder pagina 072 ]
16 albums onder de loep
MUZIKANT & KLAAR
[ En verder pagina 080 ]
Anneke van Giersbergen