aanmelden
Musicmaker #461 december 2018
In onze special over Sessiemuzikanten vertellen gitarist Michael Landau (Joni Mitchell, Miles Davis, Michael Jackson), bassist Michel van Schie (Anouk, Trijntje Oosterhuis) en drummer Jimmy van den Nieuwenhuizen (VanVelzen, Jeroen van de Boom) over hun aanpak en geven ze tips.
Interviews in deze editie met Douwe Bob, Paul Landers (Rammstein), de mannen van Wild Romance, Martijn Holtslag (KNARS) en Tangarine. In de serie Opnametactiek alles over het gebruik van akoestiek.
Tests: Framus Diablo Pro-gitaar, JBL 3-series MKII 305P-studiomonitoren, Markbass Casa-basversterker, de Tech 21 PL1 FLy Rig-multi-effect, de Sennheiser Memory Mic en véél meer!

Klik op 'Lees Musicmaker' hierboven om Musicmaker te bestellen
[ Features pagina ]
SESSIEMUZIKANTEN: ONBEZONGEN HELDEN
[ Features pagina 20 ]
Op de jaarlijkse Notenkrakers-uitreiking was voor het eerst een ‘Humble Hero Award’ ingesteld om sessiemuzikanten te eren. En daarom leek dit ons het perfecte moment deze vaak onderbelichte muzikanten aan het woord te laten. De legendarische sessiegitarist Michael Landau (Joni Mitchell, Michael Jackson, Pink Floyd), Humble Hero Award-winnaar en bassist Michel van Schie (Anouk, The Voice Of Holland) en drummer Jimmy van den Nieuwenhuizen (Vrienden Van Amstel Live, VanVelzen) nemen je mee in de wondere wereld van de sessiemuzikant!
RAMMSTEIN-GITARIST PAUL LANDERS EN ZIJN PL1
[ Features pagina 34 ]
Samen met collega-gitarist Richard Kruspe is Paul Landers verantwoordelijk voor de brute, maar megastrakke en tot in de puntjes geproduceerde, gitaarmuur van Rammstein. Zo’n gitarist leert wel op de details letten en als een prof als Paul blij is met zijn Tech 21 PL1 Fly Rig -signaturepedaal, dan willen wij graag van hem horen wat er zo mooi aan is. Natuurlijk testen we de PL1 zelf ook. Dat is niet omdat we het oordeel van Paul wantrouwen, maar gewoon omdat we razend benieuwd zijn!
DE INSPIRATIE VAN DOUWE BOB
[ Features pagina 58 ]
Enkele jaren geleden deed ‘wonderkind’ Douwe Bob met zijn soepele en bluesy stem meteen de oren spitsen van elke muziekliefhebber die ook maar een beetje van rootsy muziek houdt. In no time, en al helemaal sinds zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival, is Douwe een gevestigde naam geworden. Hoe houdt Douwe Bob zijn voelsprieten fris om steeds weer nieuwe muziek te kunnen maken? ‘Alles wat er gebeurt in je leven, zit tussen je oren.’
IN DE STUDIO MET WILD ROMANCE
[ Features pagina 62 ]
Sinds de docu Buyin’ The Band is de door ondernemer/drummer Jan ’t Hoen weer bijeengebrachte Wild Romance flink in de aandacht komen te staan. Nu speelt de band eindelijk op plekken die bij het formaat van de tourbus past. Wij spreken Jan en gitaristen Dany Lademacher en David Hollestelle over de opnames van het nieuwe album No Time, maar vooral over de lol en de problemen van rockers op leeftijd. ‘Tijd is nu onze grootste vijand.’
SONGWRITING WORKOUT MET TANGARINE
[ Features pagina 76 ]
Het muzikantenevent No Man’s Land in TivoliVredenburg op donderdag 29 november komt al heel dichtbij. Musicmaker is partner van deze door De Coöperatie georganiseerde dag en wij hosten onder andere een Songwriting Workout met het folkpopduo Tangarine. 29 november gaat Tangarine ter plekke songs schrijven, in deze Musicmaker vertelt Tangarine-helft Arnout alvast over hun aanpak en geeft hij gouden songwriting-tips.
FRAMUS DIABLO PRO
[ Getest! pagina 26 ]
Paradepaardje van betaalbare D-serie
TECH 21 PL1 FLY RIG
[ Getest! pagina 38 ]
Signaturepedaal voor Paul Landers
SENNHEISER MEMORY MIC
[ Getest! pagina 49 ]
Bluetooth krachtpatser
JBL 3 Series mkII 305P
[ Getest! pagina 56 ]
Studiomonitoren met veel detail
MARKBASS CASA
[ Getest! pagina 68 ]
De ideale basamp van Michael League
WETBOEK VAN POPRECHT
[ En verder pagina 11 ]
Procederen in de overtreffende trap
COLUMN: WIM
[ En verder pagina 14 ]
De grootste gok
DOE HET ZELVER
[ En verder pagina 16 ]
Paceshifters bezorgen eigen album
NIEUW
[ En verder pagina 29 ]
De coolste nieuwe gear
GROTE LIEFDE
[ En verder pagina 40 ]
De oude Strat van Tim Vanhamel
OPNAMETACTIEK 4
[ En verder pagina 42 ]
Tijd, afstand en akoestiek
COLUMN: GUIDO
[ En verder pagina 50 ]
USA Sound
NIEUW
[ En verder pagina 51 ]
Nog veel meer studiogear
DE STUDIOSTEK
[ En verder pagina 54 ]
Het antikraakpand van KNARS
VOORWOORD
[ En verder pagina 6 ]
HET KUTLEVEN VAN G.S. GUTMAN
[ En verder pagina 61 ]
Kanker en dingen
BLOED, ZWEET EN TRANEN
[ En verder pagina 70 ]
17 albums onder de loep
MUZIKANT & KLAAR
[ En verder pagina 78 ]
Luka Cruysberghs (Hooverphonic)
KOM D’R MAAR IN
[ En verder pagina 8 ]
Nieuws, lolligheden en redactiefratsen