Videostreams en verslag Muzikantendag 2021

Clincs en panels live in de Melkweg - Demospreekuren online

Events 30-11-2021 12:03

De avond vóór de Muzikantendag 2021 werd de avondlockdown afgekondigd voor de dag ná de Muzikantendag; dus we konden doorgaan tot zelfs zes uur, met het altijd enerverende Demopanel. In de ochtend vonden de demospreekuren online plaats, vanaf 14.00 kon je live bij de Muzikantendag zijn, in de Melkweg Amsterdam, maar de dag ook thuis volgen via de livestreams. Die livestreams staan nu op online, dus als je er niet bij kon zijn, grijp je kans met de video's in dit Musicmaker artikel.

Natuurlijk waren de in het intro genoemde maatregelen het gesprek van de dag en zelfs een onderwerp in een panel: de muziekwereld staat al anderhalf jaar aardig op z'n kop - om even een understatement te gebruiken - en er werd veel gesproken over talent ontdekken of doorbreken in coronatijd. Adapt, improvise, overcome, zeggen we dan in goed Nederlands.

Voor de muziekwereld was het zeer prettig om elkaar weer eens te zien en te spreken, zonder Zoom of Teams, waar je toch sneller zakelijk bent. We spraken met muzikanten die we een paar dagen eerder nog op No Man's Land per Zoom spraken, we kwamen veel oude bekenden uit de industrie tegen en we hebben weer behoorlijk wat talent gespot tijdens het Demopanel. Ouderwets goed dus.

Musicmaker is partner van de Muzikantendag en was host van het panel De Ondernemende Muzikant'.

DE ONDERNEMENDE MUZIKANT I.S.M. MUSICMAKER
Met Koen Herfst (Armin van Buuren / Epica), Rick Mensink (Blaas of Glory), Imke Loeffen (Poppunt Gelderland), Pip Blom

 
Drie muzikanten die elk hun eigen invalshoek hebben op het thema van dit panel, 'de ondernemende muzikant'.

Koen Herfst vertelt over zijn carrièreverloop van drummer met een flinke baan in de evenementorganisatie en marketing naar fulltime drummer met tal van direct gelieerde projecten ernaast, geïnitieerd vanaf het moment dat hij de wereldtour met Armin van Buuren deed. 

Rick Mensink is geëvolueerd van muzikant met een baan bij de gemeente naar muzikant met daarnaast een boekings- en managementbureau en een flinke job aan het programmeren van diverse festivals. 

Pip Blom is de selfmade muzikant die zoveel mogelijk tijd besteed aan muziek schrijven en maken en daarnaast managementtaken zoveel mogelijk overdraagt, maar wel degelijk zelf de controle blijft houden over het bedrijf Pip Blom. 

 
DO IT YOURSELF WITH OTHERS
Met Lars Kelpin (GRAP), Perquisite (Unexpected Records), Lijne Kreupeling (For Artistic Reasons en o.a. manager van Sevdaliza, Full Crate en Midas Hutch en FS Green) en Guillaume Warmerdam (LAB Music).

Onder leiding van Lars Kelpin van de Amsterdamse popstichting GRAP werd er ingegaan hoe en wanneer je iemand inzet voor je carriere en hoe deze partijen.

Pieter 'Perquisite' Perquin vertelde over zijn pupil Jeangu Macrooy, van wie hij zowel producer als manager is. Voor hem doet hij heel veel en hij heeft daarom eigenlijk nauwelijks tijd om andere artiesten te managen. Een intensieve begeleding noemt hij dat. Hij zoekt samen met zijn artiest naar andere pro's die kunnen helpen.

Guillaume Warmerdam gaat onder meer in op wat een independent artist is. Je kan bij een label zitten en toch alles zelf doen. Muzikanten moeten een duidelijk plan hebben en er klaar voor zijn, voordat ze eventueel geld steken in begeleiding en promotie.

Lijne Kreupeling vertelt onder meer dat ze voor iedere artiest een ander, passend team zoekt. Soms zoekt ze ook financiële steun.

De drie zijn het vooral eens dat je als artiest een goed team om je heen moet zoeken om je verder te helpen en daar wordt verder op ingegaan.

HOE BREEK JE DOOR IN 2022?
Chris Moorman (Popronde / Welcome to the Village), Pien Feith (Friendly Fire) en Hugo Schaap (NPO 3FM) onder leiding van Rita Zipora

De drie panelleden zijn het er over eens dat een langetermijnplanning nu wel heel lastig is. Live spelen gaat lastig en de zowel Pien als Tijs melden acts te hebben getekend die ze nooit live hebben gezien. iets dat pre-COVID nooit gebeurd zou zijn. Er wordt vooral bediscussieerd hoe je kunt opvallen in deze tijd.

Tijs van Liempt werkt nu anders met muzikanten. In plaats van veel optreden moeten artiesten creatief zijn en andere middelen zoeken om een fanbasis op te bouwen. Social media bijvoorbeeld. En TikTok is inmiddels meer dan alleen kids die een raar dansje doen.

Voor Hugo Schaap is er weinig veranderd. Radio gaat gewoon door en tijdelijk wordt er een gage betaald aan artiesten. Dit alles natuurlijk om muzikanten te steunen die momenteel nauwelijks live kunnen spelen.

Pien Feith adviseert om vooral veel zelf te doen en te organiseren, terwijl Chris Moorman vertelt over de voordelen van de Popronde en hoe ze samenwerken met andere partijen.

DRUM CLINIC I.S.M. DE SLAGWERKKRANT
Met Koen Herfst (o.a. Epica, Armin van Buuren, Vandenberg).
Niet héél veel drummers onder de muzikanten vandaag, en dan ook nog  de livestream die weigerde. Daarom hier een fragment van de drumclinic dat we zelf filmden. 

DEMOPANEL
Erwin Vogel (Pinguïn Tune Support / Top Notch), Menno Visser (muzieksamensteller NPO Radio 2 en NPO 3FM), Tessa Rose Jackson (artiest (Someone) en componist voor Sizzer), Hugo Schaap (muzieksamensteller bij NPO 3FM), Max van Bossé (programmeur bij de Melkweg) en Martijn Groeneveld (producer en eigenaar van Mailmen Studios) geven hun ongezouten mening over de muziek die ze te horen krijgen. Vooral Tessa Rose was een verademing. Ze gaf veel muzikanten een aanmodiging én bruikbare tips om een nummer net even anders te maken of een spannende draai te geven. Van ons mag ze in elk demopanel plaatsnemen.

https://muzikantendag.nl/ 

zoeken
zoeken