Terugblik No Man's Land - inclusief videoreportage

Uitverkocht event is groot succes!

Events 13-12-2019 15:12

Musicmaker is partner van het jaarlijkse muzikantenevent No Man's Land in TivoliVredenburg. Was het vorig jaar al gezellig druk, dit jaar was No Man’s Land zelfs strak uitverkocht!

fotografie: Jessie Kamp en Nathan Reinds
videoreportage door Alexej Bakun


No Man’s Land is een jaarlijks muzikantenevent en wordt georganiseerd door het Utrechtse muziekplatform De Coöperatie. Musicmaker is partner van dit event dat op woensdagmiddag 27 november plaatsvond in TivoliVredenburg.

Meteen om 9:30 ‘s ochtends stond er al een serieuze rij muzikanten voor de deur om zich in te schrijven voor Het Spreekuur. Hier had je de mogelijkheid om om je demo, releaseplan of Instagram-account te pitchen aan meer dan twintig professionals. Ook Musicmaker was hierbij present om te helpen je muziekcarrière een stapje verder te brengen.

 

Musicmaker Songwriting Workout Marike Jager
Meteen daarna was het tijd voor de door ons gehoste inspiratiesessie met singer-songwriter Marike Jager. Marike Jager heeft zich op haar nieuwe album Hey, Are You OK heruitgevonden met een veel meer op de elektrische gitaar en riffs gebaseerde benadering, waarbij ze ook veel gebruik heeft gemaakt van samples en elektronica.


Voor een volle zaal nam Marike het publiek mee in haar creatieve proces. Na een korte inleiding kwamen er meteen vragen uit de zaal die Marike met praktische tips beantwoordde. Je eigen stem vinden? Probeer gewoon je helden na te spelen. Dat zal jammerlijk mislukken en dat is je eigen stem. Inspiratie nodig? Probeer eens een ander instrument. Pak bijvoorbeeld een elektrische gitaar als je akoestisch gewend bent. Ga ook veel naar concerten en als je daar een artiest iets interessants hoort doen, probeer het te imiteren. Omdat jij het doet zal het uiteindelijk toch totaal anders klinken. Marike bekent dat zij zich in haar zang en bepaalde akkoordenschema’s sterk door Feist heeft laten beïnvloeden.

Een meer technische tip is het fenomeen ‘doorcomponeren’. Veel muzikanten hebben de neiging een korte melodie te schrijven, die zich dan snel te vaak herhaalt. Doorcomponeren is het verlengen van een melodie. Iets waar The Beatles meester in waren, met als aansprekend voorbeeld het nummer Blackbird waarvan Marike de melodie voorzingt.

Praktijk
Daarna is het tijd voor enkele praktijkvoorbeelden van haar eigen werkwijze. Marike laat een oude demo uit 2013 horen. Daar kwam ze destijds niet verder mee, maar uiteindelijk is het toch op haar nieuwe album gekomen. Daarna speelt ze het op elektrische gitaar met zang en daarna laat ze de versie horen zoals hij uiteindelijk uitgebracht is. Tip? Bewaar oude ideeën op een makkelijk vindbare plek op je computer, want je weet maar nooit!

De drie kwartier vliegt voorbij en de combinatie van iets uitleggen en het illustreren met livemuziek en voorbeelden uit Logic werkt heel goed. Marike komt tot slot nog een ander aansprekend voorbeeld. Ze laat zien hoe ze met samples van het geluid van stukken metaal en vallende drumstokjes een complexe beat opgebouwd heeft in Logic. Een truc die ze hierbij veel toepast is het achterstevoren afspelen van een sample. Simpel, maar dit geeft een erg cool effect. ‘Zo heb je met één sample meteen twee totaal verschillende geluiden!’


Spanning én hilariteit tijdens het Musicmaker demopanel

Divers en leerzaam
De verdere dag in TivoliVredenburg is gevuld met inspiratiesessies gehost door onder andere Ableton (Polynation over organische sounds) en The Daily Indie (Q&A met Someone), en panels over hoe je een goede crowdfunding opzet, de meeste kans maakt om geselecteerd te worden voor de Popronde, hoe je mentale druk de baas blijft, hoe je een tour in het buitenland opzet en veel meer. Wij luisterden natuurlijk zeer geïnteresseerd mee en een aantal onderdelen komen zeker terug in Musicmaker.

No Man’s Land 2019 was bijzonder geslaagd: een heel divers en leerzaam event in een ontspannen sfeer. Was je er deze keer niet bij, zorg er dan zeker voor de editie van 2020 niet te missen!
decooperatie.net

zoeken
zoeken