aanmelden
Warren Ellis over jammen met Nick Cave
Violist als muze van de frontman
Muzieknieuws 22-09-2017 07:09
Nick Cave & The Bad Seeds is sinds de oprichting in 1984 dreigend, onvoorspelbaar en gevaarlijk. In 1995 voegt violist Warren Ellis zich bij The Bad Seeds. Warren over de eerste sessie met Nick. Een preview op het interview in Musicmaker #449, oktober 2017.

Wie Nick Cave enigszins volgt, weet dat gitarist Mick Harvey lange tijd zijn grootste muzikale kompaan was. Sinds de middelbareschooltijd was het dikke mik tussen Nick en Mick. Samen richten zij midden jaren tachtig The Birthday Party op, waaruit Nick Cave & The Bad Seeds later ontstaat. Gaandeweg verschijnt er een extra Bad Seed ten tonele: Warren Ellis. Hij bleek een soortgelijke muze voor Nick als Mick dat was. De eerste sessie dat Warren met Nick speelde, was volgens de violist een bijzondere. 'Ik was erg nerveus en enorm onder de indruk. Nick was bezig met de opnames en ik probeerde de stukken zo goed mogelijk in te spelen. Toen gebeurde er iets wat voor Nick genoeg reden bleek om mij mee op tour te vragen. Tijdens het opnemen van The Willow Garden zat ik met hem in de control room. Ik had hem net tien minuten geleden ontmoet en ik stelde een akkoordwijziging voor. Er viel een ijzige stilte in de control room; praktisch iedereen dacht dat ik een pak rammel zou krijgen of in ieder geval naar huis gestuurd zou worden.'


'Het tegendeel bleek. Nick zei: “Hmm, dat is een prima akkoord. Goed idee!” Het bleek genoeg om me terug te vragen en me mee op tour te laten gaan. Na drie jaar touren zei hij: “Als je in de band wilt zitten dan kan dat.” Ik dacht juist dat hij me na de tour vriendelijk zou bedanken en door zou gaan met de rest. Ik denk dat we samen zijn gebleven omdat Nick en ik vanaf het begin dezelfde muzikale taal spreken. We snappen elkaar. Dat werkt tot op de dag van vandaag zo. Bovendien blijven we onszelf en elkaar uitdagen.'Op vrijdag 6 oktober spelen Nick Cave & The Bad Seeds in de Amsterdamse Ziggo Dome. Het volledige interview met Warren Ellis lezen en heel veel andere interessante artikelen voor muzikanten doorspitten? Bestel Musicmaker #449, oktober 2017 (tot 20 oktober zonder verzendkosten én zonder verplichtingen) hier!