NAMM Show 2017 - dag 2

Met Warwick, Meinl, Fender, Akai, Pioneer, ESP, Ibanez, Tama, Roland, Studiologic

Merknieuws 17-01-2017 13:36

Onze voeten beginnen al pijnlijk aan te voelen, maar onze oren en ogen zijn nog lang niet verzadigd, dus hebben we ons ook vandaag weer verlekkerd aan een eindeloze stroom gear. Een (kleine) selectie vind je hieronder.

Lees ook ons verslag van dag 1

Spring snel naar je favoriet:
Gitaar
Bas 
Drums
Recording
Toetsen

GITAAR
Fenders American Professional Series bestaat uit zestien gitaren en bassen. Ze hebben een diepere C-vormige hals en de toets hebben smalle, hoge frets, waardoor ze licht bespeelbaar zijn. De Fender V-Mod enkelspoels-elementen zijn luide doch warme en heldere elementen. Dankzij het treble bleed-circuit, ebben hoge tonen niet weg zodra je het volume terugdraait. De serie bevat alle bekende modellen van Fender, maar ook bijvoorbeeld Tele Deluxe met twee Shawbucker-elementen en een vaste brug met zes gebogen stalen zadels. Bovendien zijn sommige instrumenten uit de serie in drie nieuwe kleuren verkrijgbaar: Sonic Grey, Antique Olive en Mystic Seafoam. Daarnaast maakt de Telecaster in Butterscotch Blonde zijn terugkeer.
 

De Mustang, Jazzmaster en Jaguar zijn allemaal zogenoemde Offset-gitaren. Squier maakt nu zeven offsetmodellen beschikbaar voor beginnende gitaristen met een kleine portemonnee. In de Bullet-reeks vind je de humbucker-bepakte Mustang. De Jazzmaster is er als Affinity- of Deluxe-versie. Het verschil zit hem vooral in de afwerking en het feit dat de Deluxe meer klassieker ingesteld is. De instapmodellen hebben een vaste brug en een standaard toonregeling, wat ze makkelijk te bedienen maakt. De Jazzmaster is er ook als Vintage Modified Baritone. Door zijn extra lange hals kan de gitaar een stuk lager gestemd worden.


Metalgitaristen kunnen uitzien naar de Schecter Apocalypse zes- en zevensnarige modellen uitgevoerd in stemmig ‘rusty grey’. En wie wat meer kleur wil kan terecht bij ESP die met de Cult ‘86 een tribute uitbrengt naar de gitaar waarmee Vernon Reid bij Living Colour begon.

 

 

BAS
Warwick bestaat 35 jaar. Het Duitse merk komt met twee speciale Limited 2017 versies van de Thumb Bass, bekend geworden door onder meer Jack Bruce. De duurste 35th Anniversary, uit de Custom Shop, heeft een doorlopende hals, mooie houtsoorten en EMG-elementen. Daaronder zit een versie uit de ook in Duitsland gemaakte Pro Series. Ook deze versie met geschroefde hals heeft EMG's en een mooie top. Wat we eigenlijk nog mooier vinden is de Warwick Rockbass Corvette Basic in transparant zwart. Het model heeft twee J-elementen van huismerk MEC, het is linkshandig en/of fretloos verkrijgbaar... ...en het is een achtsnaar! Vier dubbele snaren dus! De winkelprijs van deze bas komt onder de 1000 euro. De enige concurrent van deze 34”-bas is de shortscale Hagstrom HB-8.

Warwick Rockbass Corvette 8-snaar

De Bass Workshop van Ibanez is een beetje zoals een Brabants drugslab: het moet niet uit de hand lopen... Met de SRAS7 Dragon Eye Burst solid body, zoeken de Japanners het randje op. Deze zevensnarige draak heeft vier snaren mét frets en drie snaren zonder frets. De bovenste drie snaren gaan via een Aerosilk-piëzoelement in de brug en de onderste vier via twee J-achtige enkelspoels-elementen. Het andere gekke broertje is de viersnarige SRFF800 Soundgear-bas waarvan de schuine mensuur verloopt van 34.5 naar 33.5 inch. Hierdoor zijn de lagere snaren strakker gespannen en kun je de hogere snaren juist beter ‘benden’. Tot slot lijkt de fretloze SRH500F een semi-akoestische basgitaar, maar heeft ook een Aerosilk-piëzosysteem waardoor hij klinkt als een elektrische Soundgear en speelt als een semi-akoestische.

 
 Ibanez SRAS7 Dragon Eye Burst 

DRUMS
Tama 
voegt twee nieuwe snaredrums aan de SLP serie toe. De eerste is de Classic Dry Aluminium. Die oogt en klinkt heel bekend: een 14"x51/2" naadloze aluminium ketel zonder verdere afwerking, acht spanbouten per vel én geperste spanranden. Zet hem naast een Ludwig Acrolite en je hoort het verschil niet. Maar de Tama is dan stiekem toch een flink stuk goedkoper. 

De 14"x61/2" Fat Spruce is iets spannender. Hij heeft namelijk een ketel gemaakt van acht lagen sparrenhout. De Fat Spruce heeft daarnaast gegoten spanranden en een bloedmooie matgelakte finish. Beide SLP snaredrums worden geleverd met professionele Evans vellen.

 

Meinl introduceert net als ieder jaar een gigantische hoeveelheid percussie-instrumenten. Een van de opvallendste nieuwtjes is de Pickup Slaptop Cajon. Het model lijkt op de vorig jaar geïntroduceerde Slaptop cajón, maar is een stuk kleiner. Het ding is daarnaast voorzien van een passieve pickup, waardoor je hem heel gemakkelijk kunt uitversterken. Plug een snoer in en je kunt direct naar een versterker of via de mengtafel naar de PA. De slaptop heeft daarnaast een uitgebreide toonregeling zodat je zelf de basklank, snaarklank en toon kunt bijregelen. Handig!

RECORDING
Roland wil met zijn Rubix22, Rubix24 en Rubix 44 het domein van de externe audiointerfaces uitbreiden. De meest complete Rubix44 heeft vier in- en uitgangen, de Rubix 24 heeft twee ingangen en vier uitgangen, de Rubix22 is de kleinste met twee in- en uitgangen. Ze beschikken allemaal over gecombineerde XLR/jack-poorten, MIDI-in en -uit en fantoomvoeding. Op de 44 en 24 vind je tevens een compressor/limiter. Deze interfaces krijg je inclusief Ableton Live Lite; een behoorlijke luxe. De interfaces zijn 24 bit/192 kHzen werken vanaf Windows 7 en werken naast OS X 10.10 ook met iOS9.
 

Akai vervolgt zijn MPC Touch met MPC Live en de MPC X. Deze consoles beschikken over een touchscherm, touchpads en draaiknoppen waarmee je kunt produceren. Om mobiel te kunnen produceren en opnemen is de MPC X voorzien van vele hardwarematige handigheidjes en een oplaadbare accu. Om dit soepel te kunnen doen is de X voorzien van eigen software: MPC Software 2.0. Deze software kun je standalone gebruiken, maar hij doet het ook als plug-in in een DAW. De Live-uitvoering heeft wat minder aansluitingen dan de X, maar is dan ook bedoeld om compact mee te kunnen nemen en gemakkelijker live te gebruiken.

 

TOETSEN
Pioneer TORIAZ AS-1 analoge synth
Pioneer gebruikte al een analoog filter van Dave Smith in hun SP-16 sampler, maar nu komen ze in samenwerking met Smith met een complete analoge synth die TORIAZ AS-1 heet. Deze monofone synth is gebaseerd op de DSI Prophet-6 heeft een touchpad keyboard, een slider en zeven effecten. Er zijn twee VCO's met drie continue variabele golfvormen plus noise, twee VCF's (lp en hp), twee envelopes, een lfo en een arpeggiator/step sequencer. Alle parameters zijn programmeerbaar en er zijn 495 presets plus ruimte voor 495 eigen sounds. De AS-1 heeft stereo outputs, koptelefoonaansluiting, midi in en out/thru, usb en een trigger input. De prijs ligt rond de € 550,-  

 

Studiologic Numa Compact 2

Bij Studiologic was versie 2 van de Numa Compact te bewonderen en te bespelen. Dit compacte en lichte (7 kg) masterkeyboard met aftertouch heeft 88 toetsen (Fatar) en twee luidsprekers aan de achterzijde. Voor pitchbend en modulatie worden twee kleine metalen joysticks gebruikt. De ingebouwde klankgenerator biedt 88 sounds waaronder, akoestische en elektrische piano's, keyboards, bas en gitaren, orgels, synths etc. In de 1 Gb geheugen kun je je eigen samples laden en je beschikt over zes effecten gelijktijdig.

Op het gebied van aansluitingen vinden we midi in en out, usb voor midi en voeding, stereo audio out, koptelefoonaansluiting en twee ingangen voor controllerpedalen. De prijs zal rond de 500 Euro liggen. 

 

 

NAMM Show 2017: onze dagverslagen en video reportages
Verslag van de beursvloer in Anaheim, Californië

In vier dagverslagen en een preview plus diverse videoreportages brengen we al het nieuws uit L.A. bij jullie op het scherm! Binnenkort natuurlijk ook ruim in Musicmaker, maar bekijk hier op Musicmaker.nl de volgende artikelen:
 
NAMM Show Preview, met Met productnieuws van Fender, Akai, ESP/LTD, Korg, Warwick, Roland, Breedlove, Meinl, ATV en meer
 
NAMM Show Dag 1 verslag, met productnieuws Fender, Paiste, JBL, Roland, Guild, Boss, Music Man, DW, Soundcraft, KeyB
 
NAMM Show Dag 2 verslag, met productnieuws Warwick, Meinl, Fender, Akai, Pioneer, ESP, Ibanez, Tama, Roland, Studiologic
 
NAMM Show Dag 3 verslag, met Ibanez, Reverend, Ashdown, Zildjian, Korg, PRS, Zildjian, Pearl, Neumann, iConnectivity, Dave Smith Instruments 
 
NAMM Show Dag 4 verslag, met videoreportage Studiologic, Neumann, Reverend, Paiste, Fender en productnieuws Cordoba, Fender, Ampeg, Morley, Gretsch, Sonor, Aston, Korg, Focusrite, Dexibe


 

 

 

 

zoeken
zoeken