Release van de Week: Kamasi Washington - Becoming

Vandaag verschenen - 11 december 2020

Muzieknieuws 11-12-2020 10:46

Elke week kiest onze redactie een Release van de Week. Dit keer is het een beetje een bijzondere keuze, want Becoming is geheel instrumentaal en ook nog eens de soundtrack van een Netflix-documentaire over Michelle Obama. Vanwaar deze keuze?

We kiezen om meerdere redenen voor deze plaat. Ten eerste is het een shout out naar Kamasi Washington, die (nog) meer bekendheid verdient. De Amerikaanse saxofonist/multi-instrumentalist speelde met onder meer Stanley Clarke, Ryan Adams, Kendrick Lamar, St. Vincent, maar - zeker onder bassisten - is hij het bekendst vanwege zijn vele samenwerkingen met Thundercat.

Het album Becoming - dat je onderaan deze mail helemaal kunt beluisteren - is de soundtrack van de Netflix-serie over Michelle Obama, waarvan we hier een trailer hebben:



Het geheel instrumentale album klinkt warm en fijn. Het bevat 15 korte nummers - soms niet meer dan een minuut - en het enige minpunt is dat een gedeelte toch echt achtergrondmuziek is. Lekker tijdens het schrijven, van dit webartikel, maar soms ook wat vergetelijk. Er staan echter ook wat pareltjes op, met vleugjes, jazz, verwijzingen naar de soundtracks van Blaxploitation films - denk aan Stax en funky gitaarriffs, big band en jaren zestig orgeltjes. De bas klinkt op alle tracks heerlijk en er is veel aandacht besteed aan de baspartijen. Aan alle partijen eigenlijk. Natuurlijk staan de blazers op de voorgrond, maar verwacht geen opvallend virtuoze solo's. Het album bewijst dat Kamasi een zeer goede componist is die meer stijlen aan kan.

Je hoort het hele, voor een Grammy Award genomineerde album hier:

zoeken
zoeken