Basmannen, Joan Jett, The Stones en meer op In-Edit

Muziekdocu's en livemuziek in Amsterdam

Muzieknieuws 25-03-2019 14:30

Van 4 tot 7 april vindt In-Edit in Amsterdam plaats. Op deze vier dagen worden er veel muziekdocumentaires- en films vertoond, vaak gevolgd door livemuziek of paneldiscussies en wij pikten de leukste er voor je uit.

In-Edit is het internationale muziekdocumentare-filmfestival van Amsterdam, dat van 4 tot en met 7 april plaatsvindt in de Westergasfabriek in Amsterdam. Veel van de documentaires en films worden gevolgd door dj-sets, paneldiscussies of livemuziek.

Voor de bassisten onder ons is de belangrijkste natuurlijk Basmannen: de zoektocht naar wat een bassist nu eigenlijk is en doet, door vader (Doe Maar, Vreemde Kostgangers, Sesamstraat) en zoon (ex-Jett Rebel) Vrienten. Wil je deze docu nog eens zien, maar op een groot scherm? Dan is dit je kans! Lezers van De Bassist kennen Axel Roks en er komt een korte film over zijn filosofie van bassen bouwen voorbij.

Stones
Gimme Shelter gaat natuurlijk over het legendarische optreden van The Stones op de Altamont Raceway. 'Berucht' is een beter woord, want we kennen allemaal het verhaal over de Hells Angels die als beveilgers waren ingehuurd met een overleden toeschouwer als gevolg. Het Amsterdamse The Muff speelt na afloop van de film.


Foto: Mick Jagger tijdens het beruchte optreden op Altamont.

Voor de urban- en hiphopliefhebbers is Mr. Probz: Against The Streams een aanrader en internationaal gezien laat de docu Matangi / Maya / M.I.A. het leven zien van M.I.A: van Sri Lankese vluchteling tot superster.

Joan Jett Bad Reputation gaat over het leven van een van de eerste vrouwelijke rocksterren, van haar tijd in The Runaways tot en met The Black Hearts, terwijl Rudeboy, The Story Of Trojan Records, natuurlijk over het beroemde Britse ska- en reggae-label gaat.

Punk In Paradiso is gefilmd tijdens de eerste punkavonden in de Amsterdamse poptempel in 1978 en er zijn meer docu's met een Nederlands tintje: Cheesehead Blues Re-Cut gaat over Theo Dasbach, oprichter van het Rock & Blues Museym, die allerlei avonturen beleeft in de mississippi delta, oftewel de bakermat van de blues.

Radio Birdman was in 1975 een van de eerste garage-punkrockbands. Descent into the Maelstrom: The Untold Story of Radio Birdman gaat over deze protopunkers.


Foto: Joan Jett, nu eens zonder Gibson Melody Maker.

Daklozenkoor, Kurt Cobain en nieuw talent
Interesse in een 20-koppig daklozenkoor? Dan is The Disciples wat voor jou. De Straatklinkers, oftewel de hoofdrolspelers, spelen zelf na afloop!

Studio 54 gaat over de bekende, hedonistische club in Manhattan, waar alle grote sterren feest vierden, maar ook over de opkomst van de ziekte aids, druggebruik en veel meer. Dan is er nog The Devil and Daniel Johnston. Deze underdog kreeg bekendheid doordat Kurt Cobain een t-shirt met zijn beeldtenis droeg.

Verder is er een New Talent stage en speelt bijvoorbeeld Moon Moon Moon, de band van Mark Lohman die ook videoclips maakte voor vele, bekende Nederlandse artiesten, zoals de videclip/game voor Tim Knol

Meer informatie vind je via: 
In-Edit-website

zoeken
zoeken