Lynyrd Skynyrd-gitarist Ed King overleden

King schreef mee aan Sweet Home Alabama

Muzieknieuws 24-08-2018 12:59

Ed King, voormalig gitarist van Lynyrd Skynyrd en co-auteur van Sweet Home Alabama, is woensdag op 68-jarige leeftijd overleden.

Een bericht op Kings Facebookpagina bevestigt zijn dood: "Met groot verdriet kondigen we het overlijden aan van Ed King, die op 22 augustus 2018 thuis in Nashville, Tennessee stierf. We danken zijn vele vrienden en fans voor hun liefde en steun aan Ed tijdens zijn leven en carrière."

Hoewel de oorzaak van zijn dood niet nader wordt genoemd, leed King naar verluidt aan longkanker.

King trad in 1972 toe tot Lynyrd Skynyrd. Aanvankelijk speelde hij bas maar later stapte hij over op gitaar, zich voegend bij de andere gitaristen Gary Rossington en Allen Collins.

Vervolgens speelde hij op de eerste drie albums van de band – ‘(Pronounced 'Lĕh-'nérd 'Skin-'nérd)’, ‘Second Helping’ en ‘Nuthin' Fancy ’ - en schreef hij mee aan Sweet Home Alabama, nog steeds het meest iconische nummer van de groep. Aan het begin van het nummer kun je King horen aftellen.

Ed King verliet de band in 1975, na ruzie met frontman Ronnie Van Zant. De groep werd volledig ontbonden na een vliegtuigongeluk waarbij in 1977 drie van haar leden, waaronder Van Zant, omkwamen. In 1987 keerde King terug bij de heropgerichte band om in 1996 vervroegd met pensioen te gaan wegens hartproblemen.

Na de dood van King bracht Gary Rossington een verklaring uit op Twitter:
"Ik heb net gehoord van Ed's overlijden en ik ben geschokt en bedroefd", zegt hij. "Ed was onze broer en een geweldige songschrijver en gitarist. Ik weet dat hij herenigd zal worden met de rest van de jongens in de rock ‘n‘ roll-hemel. Onze gedachten en gebeden gaan uit naar Sharon en zijn familie.”

zoeken
zoeken