IM Simon Posthuma

Brein achter The Fool overleden

Muzieknieuws 29-02-2020 12:05

De The Fool SG, de bijzondere beschilderde Gibson die Clapton in Cream gebruikte, is een van de bekendste gitaren ooit. En daar hoorde een eveneens beschilderde Fender Bass VI bij van Jack Bruce en een beschilderde drumkit voor Ginger Baker. Het kunstcollectief deed veel meer. Simon Posthuma was een van de leden en hij overleed deze week op 81-jarige leeftijd. We blikken kort terug op zijn zeer bijzondere carriere.

De in 1939 in Zaandam geboren Simon Posthuma wist al snel dat hij kunstschilder wilde worden. In Amsterdam leerde hij Marijke Koger kennen en het duo vertrok naar Londen. Daar ontmoetten ze The Beatles en vanaf dat moment ging de carriere in een stroomversnelling.


Foto: The Fool beschildert de piano van Lennon.


Foto: en een 'still' van Harrison bij het resultaat.


Samen met Josje Leeger en Barry Finch - ze kwamen er beide iets later bij - richtte het duo het kunstcollectief The Fool op en al snel kon je niet om ze heen. Ze ontwierpen de kleding voor The Beatles en de Fab Four droeg het tijdens de live-uitzending van All You Need Is Love. Hun hoes voor Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band werd niet gekozen, maar op de eerste uitgave van de plaat is hun ontwerp als binnenhoes te zien. De kleren die The Beatles droegen tijdens het I Am The Walrus gedeelte van The Magical Mystery Tour? Yep, The Fool!

Ook The Apple Building / Boutique - het beroemde Beatles-hoofdkantoor annex kledingwinkel - werd onder handen genomen door The Fool met een enorme muurschildering, net als de Mini van George. Ook nu wordt in veel berichten gemeld dat de Bentley van John door de vier onder handen zou zijn genomen, maar dat is niet waar. Ze beschilderden wel John's piano en deze kwam later bij George terecht.


Foto: The Apple Boutique, waar ook kleding hing van het collectief.

Maar er gebeurde veel meer. Zo is de hoes van Picknick van Boudewijn de Groot gemaakt door The Fool en er werd podiumkleding gemaakt voor onder meer The Hollies, Procol Harum en Cream. De band van Jack Bruce, Ginger Baker en Eric Clapton ging verder in de samenwerking en het trio liet instrumenten beschilderen. De Bass VI van Bruce werd helaas onbruikbaar - er zat te veel verf tussen alle knoppen - maar Clapton was vaak te zien op zijn SG en Baker op zijn drumstel.

Er worden nog dagelijks replica's gemaakt van deze instrumenten en Marijke Koger schildert en beschildert nog steeds in haar bijzondere art nouveau-stijl. Ook gitaren!


Foto: Clapton op de beroemde The Fool SG...


Foto: ... en de Bass VI van Bruce. Of een van de vele replica's?

The Fool nam een album op, 'Seemon and Marijke' (hoofdfoto) namen een album op, ze werkten met grote namen als Graham Nash en Booker T. Jones, maar een eigen muziekdroom kwam nooit echt van de grond.


Foto: Cream op een zeldzaam moment waarop het trio niet vocht of muziek maakte.

Posthuma had later een carriere in LA, maar keerde weer terug naar Nederland. In 2008 publiceerde hij een autobiografie die een aanrader is voor muziekfans. Het enorm dikke boek leest als een jongensavontuur en is een aanrader. We hadden get geluk Posthuma tijdens de boekpresentatie te spreken en het was prachtigh om de vele verhalen direct van de bron te horen.

Dan is er nog de documentaire Whatever Forever: een dubbelportret van de kunstenaar met zijn soon, de bekende singer-songwriter Douwe Bob.


Foto: de hoes van het album van The Fool.

Door jaren van alcoholmisbruik leed Posthuma aan het syndroom van Korsakov en hij overleed in een verpleeghuis. Zijn bekende zoon maakte het overlijden op social media bekend: "Ladies and gentlemen, the boss has left the building. Rust zacht lieve papa", aldus Douwe Bob.
We wensen alle nabestaanden veel sterkte.

zoeken
zoeken