aanmelden
Release van de week: BRUUT! & Anton Goudsmit - Go Surfing!
Vandaag verschenen: 22 november 2019
Muzieknieuws 22-11-2019 12:15
BRUUT! ken je misschien al vanwege de perfecte herenkostuums, maar hopelijk vooral van hun dansbare jazz/r&b waarmee ze elke tent op de kop zetten. Samen met de dwarse gitaarheld Anton Goudsmit storten de mannen zich nu op een legendarisch genre: surf.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

Surfmuziek is begin jaren zestig ontstaan. Na een korte periode van (grote) populariteit werd de instrumentale muziek een margestroming met een fanatieke groep aanhangers. Nog steeds staan er nieuwe surfbands op en worden er wereldwijd festivals georganiseerd die het genre springlevend houden. Simpele opwindende ritmes, flirts met oosterse toonladders en bovenal een Fendergitaar gedrenkt in veergalm zijn de basisingrediënten. Misirlou van Dick Dale, dat door Tarantino’s Pulp Fiction een tweede leven kreeg, is verreweg de meest iconische surfsong.

Eerbetoon
De toch als professionele jazzmusici opgeleide mannen van BRUUT! werden gegrepen door dit eenvoudige maar doeltreffende genre en vroegen Anton Goudsmit (o.a. New Cool Collective, The Ploctones) als leadgitarist. Go Surfing! is een zeer fijn eerbetoon aan de surfmuziek geworden. De opnames waren een kwestie van inpluggen en spelen, vertelt Anton in een interview met ons zusterblad Gitarist:
‘Twaalf nummers van de plaat zijn in één hele hete dag in juni opgenomen, in een soort houten hut, een zelfgebouwde studio zonder airco. Het was bijna allemaal first take, we hebben niets gerepareerd en dat terwijl we maar twee keer half gerepeteerd hadden.’

Surf wordt traditioneel met Fender-gitaren en -versterkers gespeeld, maar een eigenzinnig gitarist als Anton Goudsmit maalt niet veel om muzikale conventies. Hij hield het bij zijn ouwe trouwe Gretsch en Music Man amp: ‘Het werkte gewoon. Die Music Mans zijn wel een beetje clean en volgens mij hebben ze voor de plaat bepaalde nummers nog door een Fenderversterker gelust. Ik gebruikte gewoon de galm uit mijn Music Man 150, flink opengedraaid! Live gebruik ik nog een Boss RE-20 Space Echo, een te gek ding. Verder een Strymon Blue Sky voor hele lange galmen - werkt goed met flageoletjes -, een octaver en een Tube Screamer. Omdat de zeer oude elementen op mijn Gretsch een zwak signaal afgeven, gebruik ik ook nog een Hughes & Kettner Tube Factor als voorversterker.’

BRUUT! bestaat uit saxofonist Maarten Hogenhuis, drummer Felix Schlarmann, toetsenist Folker Oosterbeek en contrabassist Thomas Rolff. Thomas begon ooit op gitaar, maar maakte de overstap naar contrabas. Samen met Maarten Hogenhuis richt hij zich ook op 'echte' jazz in het Maarten Hogenhuis Trio.

Het nummer Tuyo, een bewerking van het thema van de Netflix-serie Narcos:

 

Luister hier het hele album:

Tourdata
22/11 | Bibelot, Dordrecht
04/12 | Luxor Live, Arnhem
06/12 | Neushoorn, Leeuwarden
11/12 | Paradiso, Amsterdam
13/12 | Paradox, Tilburg
14/12 | Kroepoekfabriek, Vlaardingen
15/12 | TivoliVredenburg, Utrecht
20/12 | ‘t Beest, Goes

https://www.bruutmusic.com