aanmelden
Festivalshows met Sum 41, De Likt & The Charm The Fury
Zo blaas je het publiek omver!
Muzieknieuws 22-06-2017 09:06
Het festivalseizoen is vol op dreef en dat betekent weinig soundchecks en hopen dat de bandbus na de show weer uit de drassige parkeerweide komt. In Musicmaker #447 spreken we drie acts uit uiteenlopende genres over hun festivalervaringen en -tips!

Sum 41
'Speel geen gloednieuwe songs'

De energieke punkers van Sum 41 gaan al meer dan twintig zomers mee. De Canadezen doen dit jaar vele festivals aan, zoals Pinkpop, Graspop en Rock Am Ring. Frontman Deryck Whibley over het muzikantenbestaan gedurende het hoogseizoen. Dit is zijn ultieme festivaltip: 

‘Mensen komen op festivals niet per se voor jou, ga daarom geen gloednieuwe songs spelen. Dat is fucking saai voor festivalbezoekers! Je speelt niet alleen voor de superfans. Speel nummers waarvan je zeker weet dat ze werken!’ www.sum41.com

De Likt
'Wees geen klootzak!'

De Likt is een eigenzinnig electronica- en raptrio uit Rotterdam. Frontman Jordy Dijkshoorn en producers Giorgi Kuiper en John van Beek speelden van alle acts in 2016 de meeste Nederlandse festivalshows. Dit jaar worden dat er helaas een stuk minder nadat Jordy tijdens een vechtpartij een nekwervel brak. De Likt laat onder meer de Zwarte Cross schieten. Desalniettemin weten ze wat je vooral niet moet doen op festivals: je misdragen!

Jordy: ‘Haal niet de hele backstage leeg, geef iedereen een handje als je weggaat en verlaat op je gemak het festival.’
John: ‘We rapen altijd even de propjes van de vloer, zetten de bierflesjes weer terug in het kratje. Als organisator wil je na drie dagen ploeteren niet ook nog een getrashte backstage opruimen. Dan denkt diegene ook: deze klootzakken ga ik niet meer boeken. Kom daarnaast op tijd en zoek interactie met het publiek. Ze willen vermaakt worden.’ www.facebook.com/plaatsdelikt

The Charm The Fury
‘Ga netwerken in de backstage!’

Ten slotte hebben de Amsterdamse metalheads van The Charm The Fury met Pinkpop, Download Festival en Sziget een leuke zomer. Voor frontvrouw Caroline Westendorp is het festivalseizoen een drukke maar uiterst vermakelijke periode. Haar tip:

‘Blijf dicht bij jezelf. Probeer niet overdreven de aandacht te trekken door een rare cover, of door een of andere act te proberen om viral te gaan. Speel je nummers en doe dat zo goed mogelijk! Wees er daarnaast van bewust dat de backstage van een festival een goede plek is om te netwerken. Schud handjes met labels en boekers en ga het gesprek aan, misschien haal je er wel een najaarstourtje uit!’ www.thecharmthefury.com

Het volledige artikel over het spelen op festivals en meer tips daarover lezen en heel veel andere interessante artikelen voor muzikanten doorspitten? Bestel Musicmaker #447, juli/augustus 2017 (tot 25 augustus zonder verzendkosten én zonder verplichtingen)  hier!