Tom Barbier's Boss clinictour Guitar Sound Shaping

Eerste data Benelux-tour bekend

Events 28-04-2017 07:04

Eind april start Tom Barbier een uitgebreide Boss clinictour onder het motto 'Guitar Sound Shaping – Outside the Daisy Chain'. Hij staat bekend als een avontuurlijke gitarist met een passie voor extreme en originele sounds en een voorliefde voor vintage fuzzpedalen. Maar hoe integreer je die vandaag de dag op een betrouwbare wijze in je set-up, hoe combineer je ze bijvoorbeeld met MIDI en digitale multi-effecten? Hoe controleer je dit alles live op een eenvoudige manier? Hoe haal je het maximum uit een pedalboard? Op Musicfair in de Jaarbeurs Utrecht verrichte Tom Barbier de aftrap van deze Boss clinictour die eind april vervolgd wordt op diverse locaties in de Benelux. Gitarist is partner van deze clinictour.

De eerste data van de tour zijn bekend! 

zaterdag 13 mei - Keymusic, Den Haag
donderdag 18 mei - Keymusic Amsterdam 
vrijdag 26 mei - Keymusic Rotterdam 

Barbier gaf op de zaterdag van Musicfair een voorproefje van de clinictour. Na een korte introductie vertelt Barbier over het pedalboard dat hij heeft meegebracht, waarvan het hart de Boss ES-8 loopswitcher en MIDI-controller is. Volgens Barbier gaat dit apparaat een stuk verder dan veel andere loopswitchers, onder meer doordat je de buffers per preset kunt in- of uitschakelen. Dat is nodig als je bijvoorbeeld met oude fuzzpedalen werkt omdat die vreselijk klinken als er een buffer voor staat. Vervolgens laat hij een aantal fragmenten horen - sommige van hemzelf, andere van bijvoorbeeld Radiohead - waarbij het publiek de gebruikte effecten moet raden én de volgorde. Hieruit blijkt al snel dat een standaard volgorde niet bestaat en dat die volgorde wel véél uitmaakt voor het resultaat. Barbier pleit er dan ook voor om er lustig op los te experimenteren.

Dat geldt overigens niet alleen voor de pedalen, maar ook voor het bespelen van je gitaar. Zo demonstreert hij hoe je eenvoudig een Ebow-achtige klank kunt maken met enkel een schroevendraaier.



Tourdata binnenkort bekend
De clinic op Musicfair was een stuk korter dan wat je kunt verwachten bij de overige clinics in april en mei (data worden binnenkort bekend). Daar zal hij de tijd hebben om alle verschillende sounds die hij laat horen uitgebreid toe te lichten. Een must voor gitaristen op zoek naar een breed klankenpalet.

In de volgende editie van Gitarist kun je een interview met Tom Barbier lezen. 


Tom Barbier is bekend van de bands Zornik, Lemon, Headphone, Tout va Bien, en Manoeuvres. Zie hem hier aan het werk met Zornik op Pukkelpop 2015


 

GUITAR SOUND SHAPING MET TOM BARBIER
Wat is eigenlijk de perfecte volgorde voor effectpedalen op een pedalboard? Op die vraag bestaat er geen eenduidig antwoord. In deze clinic gaan we verder dan de simpele daisy chain-opstelling. We gaan experimenteren en op zoek naar originele sounds die ver weg gaan van een standaard gitaarklank. Denk aan de stijl van Jonny Greenwood (Radiohead), Russel Lissack (Bloc Party), Josh Homme (Queens of the Stone Age) of Annie Clark (St. Vincent). Maar het allerbelangrijkste: hoe gebruik je die klanken en hoe bouw je ze op een functionele en logische manier op? Hoe krijg je een leidraad in deze prachtige chaos? Ontdek in deze clinic hoe Boss een rol kan spelen in de uitbreiding van jouw klankenpalet. 

Het hart van zijn hele setup is de ES-8, maar hij heeft verschillende pedals op zijn bord staan… zowel BOSS als andere pedals. Een greep: SY-300, DD-500, ES-8, TU-3S, FV-500, RV-6, DD-6

Check ook de facebookpagina van Tom Barbier

Data van de clinictour worden binnenkort bekend gemaakt op deze site.  En natuurlijk ook op de site van Boss/Roland, en de Facebookpagina van Boss. Klik hier

QUIZ – KAN JIJ RADEN WELKE GUITAR SOUNDS EN PEDALS WE HIER HOREN?

Do you think you got what it takes? Probeer in de geluidsfragmenten op de site van Roland de sounds te raden die van Tom’s pedalboard komen. Al deze sounds en meer worden in detail uitgelegd in de clinics. KLIK HIER en scroll naar onderaan op de pagina van Roland Central Europe. Veel succes!

 

 

 

zoeken
zoeken